Бягане: подготовка, съвети, треньори

Бягане: подготовка, съвети, треньори

Posted by Филип Шавов | д/м/г

Ако мога да бъда напълно сигурен в едно нещо то е, че не бягам правилно. Отговорно поемам риска да засегна някого с предположението, че вероятно част от четящите също практикуват бягането с грешки. Как си позволявам? Ето как:

Лазене – прохождане – бягане

Бягането е едно от тези неща, които ни идват. Не го мислим, не го учим – един ден просто тръгваме. Повечето от нас го прилагат само, когато е необходимо и по изцяло практически подбуди – да хванем рейса, да избягаме на кучето, да се наредим по-напред на опашката и други мерзости.

Други бягат за оцеляването си. Племето Тараумара сякаш е изградило културата си около бягане. Ловците тичат по петите на плячката си дни наред, движат се денем и нощем в мексиканските пустини със самоделни чехли от автомобилна гума и изминават стотици километри под жаркото слънце. Имат ден в годината когато всички се напиват с царевична бира, сбиват се да изчистят сметките, а на зазоряване тръгват да бягат заедно.

Плуване – колоездене – бягане

Трети оценяват ползите за крепкото здраве и добрата форма, както и удоволствието, което могат да извлекат, когато летят с пълни крачки по планинската шир. Тази статия е за тях. Братя и сестри, пиша на вас. Бягате ли правилно? Ето няколко помощни въпроса и моите лични отговори:

  • Знаете ли какво са бегови упражнения?

Да. Имах честта да тренирам за кратко при Димитър Петров в стадион Васил Левски. Всяка тренировка започваше с тях. След самостоятелната загрявка влагахме между 20 и 40 минути в бегови упражнения. Всеки път. Ножици, високо вдигнат крак, препятствия, подскоци, ръченични стъпки и други. Целяха да изградят основа за правилно изпълнение на последващото бягане. Спомням си мускулната треска.

  • Ако да, правите ли ги преди всяко бягане?

Не! Извинявам се, но нямам конуси и препятствия, нямам 2 часа за всяко бягане и откровено не ми се занимава. Изпълнявам моя разновидност в края на всяка бегова тренировка за разпускане с тенденция все повече да влиза преди самото бягане.

  • Изпитвате ли болка или неудобство докато бягате?

Дълго време да. Колената ми помнят. С времето изчистих точно какъв тип обувка ми пасва на асфалт и по горски пътеки, тренирах по програма на Данчо Нечев като лавирах между интензитет и дистанции, изкарах няколко тренировки със спортна академия Азимут и взех много поуки от Надя Младенова и Калин Стоянов за разтягане и специфични техники. Болката изчезна.

Запознати ли сте със специфичния си стил на бягане и съобразявате ли екипировката си с него?

До ден днешен не. Зная, че малко пронирам с десния крак, че имам навика да си килвам главата назад и че определено не изпълнявам цялото движение с краката, изправения гръб и ръцете правилно.

  • Извод:

Не бягам правилно.

Във великата книга на Мат Фицджералд “Желязната война” се говори за раждането на популярните серии Iron Man във враждата между двама принципно различни атлети. Дейв Скот е старата школа. Трениран плувец, много здрав колоездач Дейв е изградил стила си на бягане изцяло по усет и особеностите на тялото си. Стилът му е “неправилен” по разбиранията на професионалните бегачи, но темпото му носи 6 титли от турнира.

Марк Алън носи духа на новото поколение. Технически изряден, в неговото развитие с небезизвестния Фил Мафетон акцентът пада върху психическата му издръжливост. Стилът му на бягане е като по учебник. Марк също печели 6 титли Iron Man.

Извода

Индивидуалният ни стил може да ни прости много пропуски, особено ако имаме психиката на победители. Правилното изпълнение невинаги е решаващо за победата в ултра дългите дистанции. Но за здравето през целия ни забележителен живот – техниката и правилното изпълнение са твърде ценни. Самият Марк Алън казва:

“След като спечелих всяка голяма титла в триатлона научих една абсолютна истина. Никой не може да се състезава успешно в триатлона сам.”

Та, ето няколко предложения за другарче – треньор:

Надя Младенова

Надя Младенова е сертифициран специалист по спортно хранене и световен шампион по карате Шотокан. По образование е философ, а по призвание треньорът, който ще ви помогне да се надскочите. Богатият й опит в различни спортове е отлична предпоставка за работи с хора с разнообразна спортна база. Сред последните проекти на Надя са насърчаването на спорта в градска среда и бягането с кауза като част от треньорската общност на @Adidas Runners Sofia, така че ако искате да потренирате с нея заповядайте на някоя от свободните тренировки на ARS или посетете ultra.lionheart.bg/coaches 🙂

ПП: през 2020 Надя тренира за категория Ултра.

Калин Стоянов

Калин Стоянов е завършил Национална спортна академия. Той е професионален кинезитерапевт, треньор и капитан в локалната общност на бегачите adidas Runners. Редовно участва в планински бягания, ултра маратони и триатлони. Любимият мит на Калин е:

“Не ми трябва треньор, бягането е лесно, евтино и мога да тренирам сам”.

“Това е мисълта, която, сигурен съм, е минала през главите на повечето хора, които посещават кабинета ми в рамките на 6 месеца до година и половина след началото на новата си спортна кариера.” – споделя още този усмихнат професионалист. За принципа на постепенното натоварване, вземането на решението да бягаме маратон и адекватна подготовка можете да научите повече от самия него като посетите ultra.lionheart.bg/coaches

Спортна академия Азимут – Петър Петров и Деян Атанасов

“Ние не сме магьосници, не правим чудеса. Чудесата ги правите вие, като полагате системни и целенасочени усилия”. С тези думи Петър Петров отлично обобщава своето призвание – здравословен начин на живот чрез физическа активност. Спортна академия Азимут приобщава, както хора със слаба физическа подготовка, така и състезатели мотивирани да подобрят резултатите си на скоростни или дълги бягания. От пълно прохождане в бягането, до изчистване на техниката на напреднали бегачи ние препоръчваме екипа на Азимут. Петър Петров и Деян Атанасов са от онези хора, които ще ви помогнат да постигнете нещо неочаквано. За контакти тук.

Завършвам тази статия с думите на Данчо Нечев на въпроса защо бягането преобладава в подготовката за Лъвско сърце:

“Защото от трите спорта бягането дава най-добра обща подготовка на тялото и подпомага плуването и колоезденето.”

Амин и Алилуя за правилното бягане!

За най-любопитните изслушайте интервюто между Кръстин Димитров, Васко Динев и Йоло Николов като част от образователните лекции на Лъвско сърце през 2018.

Свързани блогове

Posted by lion-heart | 16 септември 2023
В личната ми преизподня на Лъвското сърце. Когато нощта ти преди старта премине с топка в корема от нещо проблемно изядено вечерта, тогава само можеш да се успокояваш, че цялата…
Posted by lion-heart | 12 октомври 2022
Лъвско Сърце 2022 Гърчопис-ченце   Преди всичко искам да отделя няколко изречения за да кажа (и да се подмажа) какви невероятни хора са организаторите и доброволците и колко много усилия…
Posted by lion-heart | 13 октомври 2021
Предупреждение Хората, които ме познават, знаят че обичам да говоря, понякога доста. Когато пиша – нещата стават още по-сериозни, защото никой не ме прекъсва. Та в този ред на мисли…
Галерия Класиране
0