Плуване: подготовка, съвети, треньори

Плуване: подготовка, съвети, треньори

Posted by Филип Шавов | д/м/г

“Лекът за всичко е солената вода – потта, сълзите или морето.”

Айзък Динесен

Подготовката за Живота всеки човешки индивид неизбежно започва с плуване. Водната среда буквално ни е първа природа… както и голотата, но това е друга тема. Кратко след първата смяна* идват поривите да се изправим и здраво набили петички да огледаме трасето. Но днес няма да си говорим за трасето нито за смяната. Преди да стигнем до тях ще се вгледаме в първия етап на триатлона – плуване.

Ползите от правилното плуване са толкова много, че дори няма да ги засягаме в тази статия. Няма да споменем нито ефекта на екстензия, нито нулевото вертикално натоварване в ставите. За подобряването на кръвоносната система няма да обелим и дума, а повишаването на издръжливостта ни към студ и подобреното оползотворяване на кислорода ще оставим в тайна.

Ще споделим все пак, че корените на втория по популярност индивидуален спорт в света са древни. Скални рисунки датирани на повече от 6000г. изобразяват плувци, докато японски писания на над 2000 години маркират първото проведено състезание в историята… между самураи.

Та, както вече споменахме, в процеса на плуване телата ни се трият с водата и създават в различни съотношения 3 ефекта – плъзгане, съпротивление и екстензия. В идеалния си вариант, всеки стил на плуване се подчинява на закона на аеро-динамиката – колкото по-малко съпротивление със средата, толкова по-висока ефикасност на придвижване, т.е. повече плъзгане. Екстензията е само щастлив резултат за нашите стави и скелет.

Твърде често начинаещите плувци се отчайват от неимоверните усилия, които хвърлят в басейна, за да се придвижват повече напред, отколкото надолу. Съчетани със страха от потъване емоциите понякога идват в повече и не винаги оставаме с чувство за удовлетвореност след добра тренировка по плуване.

За да получаваме повече от ползите и по-малко от силните емоции ние препоръчваме на първо място да се обърнете към треньор. Майсторът взима предвид повече от механиката на тази изконна човешка активност. Опитът и набитото око на зрелия инструктор отчитат особеностите както в техниката, така и в характера на атлета. Добрият треньор винаги ще ви попита каква е вашата цел. Отговорът ви ще предопредели средствата за постигането й.

В контекста на триатлона плуването е първата дисциплина, но не и последната. При трасе от 140 км разумният триатлет ще се опита да съхрани максимално долните си крайници за неумолимите етапи колоездене и бягане. Това е причината опитните участници да залагат на техники, които щадят краката. От четирите масови стила на плуване:

  • бруст;

  • кроул;

  • бътърфлай (познат още като делфин:) и

  • “кучешката”

кроулът, стил познат нам от индианците, е най-подходящия едновременно за минимално съпротивление с водата и акцент при работата с ръце. Добрите плувци в Лъвско сърце ще прекарат не повече от час в преминаването на три-километровото изпитание на плаж Перла. Уменията им да следят трасето спестяват излишни отклонения, а първия етап за тях се явява загрявка за оставащите два. 

Обратната връзка от ежегодните ни анкети показва, че именно плуването притеснява участниците на Лъвско сърце най-вече. Въпреки последващите 2000+ метра положителна вертикална денивелация и 137 километра горски пътища, най-късия и охраняван етап е едновременно и най-психологическия. 

Какви са причините? 

Една от тях би могла да бъде първите сто метра навлизане във водното трасе, по същество по-близки до смесените бойни изкуства, отколкото до плуване. Друга причина могат да бъдат крампите, които най-често се появяват в подбедриците при твърде енергичен бруст. Или просто страха от черното дъно и морските течения събужда у нас генетично-предавани опасения, ехо от  тревогите на предците ни.

Това, в което сме уверени е, че страхът отстъпва място на насладата, когато вярваме в своите способности. Добрият треньор е най-сигурния източник на знания, следователно увереност, а ролята на опитен ментор е незаменима. С помощта на такъв човек ще разполагате с лукса да преживеете “страшните” мигове в безопасна среда. Затова ще ви представим трима утвърдени професионалисти започвайки с трикратния ни олимпийски състезател –  Георги Палазов. 

Копие на Жоро Палазов Жоро Палазов преподава в басейните на Технически университет София и Арена Бургас. В годините си на активен  състезател по плуване доминира дисциплината бътерфлай, в която е носител на всички национални рекорди. Завършва висшето си образование в НСА. Участва на летните олимпийски игри в Сидни и Атина. Печели квоти за летните олимпийски игри в Пекин през 2008 г. на 100 и 200 метра и се изявява като рекордьор в динамична апнея с моноплавник. Днес Жоро участва в международни формати по триатлон като Almira Mаn, Challenge Roth и Лъвско сърце. Преди карантината воденият от него отбор на “Акулите” излъчваше медалисти на всяко от родните състезания по плуване. С инструктор като Георги Палазов можете да проходите или да се усъвършенствате и във фини аспекти като навигацията при плуване в открито море. Гледайте пълното интервю с Жоро Палазов тук . За контакт – натиснете тук.

Копие на Тони Михайлов Не един и двама от участниците ни, включително автора на тази статия, са се обърнали към експертизата на Антон Михайлов. Благ и съобразителен, строг и изискващ Тони е помогнал на мнозина лъвски сърца да преминат от тролиране в плъзгане по водата. Самият Тони е активен състезател по триатлон и плуване, както и световен шампион по бруст за ветерани. През 2017 година Тони Михайлов даде едно от най-добрите времена във водния сегмент на Лъвско сърце и заедно с екипа на щафета “Антихот 170+” стигна до топ 5 в отборното класиране на състезанието. Опитът на Тони в триатлона и познаването особеностите на морското плуване ще са от полза на всеки триатлонист, който иска да направи добро плуване без да изразходва излишна енергия. За контакт с Тони натиснете тук.

Копие на Кристиян Кенов Сред най-отдадените треньори по плуване, на които сме попадали неизменно се нарежда Кристиян Кенов. Като професионален треньор по плуване Крис винаги се стреми да постига максимален ефект с минимални усилия от страна на своите атлети. Виждали сме го да засвидетелства любовта си към триатлона и неговите поклонници многократно като треньор, организатор и секундант на своите възпитаници. Успешен пример за подходът му можете да видите тук . За да се свържете с Кристиян натиснете тук .

Независимо от ситуацията и неясното бъдеще ние ви насърчаваме да си подарите това невероятно умение. Тялото ви ще ликува, белите ви дробове ще се “отворят”, гърбът ви ще се изправи и ако го правите достатъчно дълго дори може да пораснете с няколко сантиметра. За по-пухкавите от вас – радвайте се. Плътните мускули потъват, затова ще разполагате с преимуществото пред атлети като тези:

Копие на _DSC6760Копие на _DSC7124

*смяна – това е етапа на подготовка между всеки две от трите дисциплини на триатлона, термин познат още като “транзишън” (от англ. смяна, преминаване).

Свързани блогове

Posted by lion-heart | 16 септември 2023
В личната ми преизподня на Лъвското сърце. Когато нощта ти преди старта премине с топка в корема от нещо проблемно изядено вечерта, тогава само можеш да се успокояваш, че цялата…
Posted by lion-heart | 12 октомври 2022
Лъвско Сърце 2022 Гърчопис-ченце   Преди всичко искам да отделя няколко изречения за да кажа (и да се подмажа) какви невероятни хора са организаторите и доброволците и колко много усилия…
Posted by lion-heart | 13 октомври 2021
Предупреждение Хората, които ме познават, знаят че обичам да говоря, понякога доста. Когато пиша – нещата стават още по-сериозни, защото никой не ме прекъсва. Та в този ред на мисли…
Галерия Класиране
0